• WAT
 • WIE
 • OPBOUW
 • PRIJS
 • EXAMEN
 • DATA & INSCHRIJVEN


Flessengeluk BASISCURSUS is een ijzersterke, intensieve en onafhankelijke wijncursus. De basis van wijn, wijnmaken en wijnproeven leer je op een toegankelijke manier kennen. Geen pure theorie, elke sessie is boeiend en afwisselend opgebouwd met de nodige sappige verhalen.

Je krijgt meer vat op de fascinerende wereld van smaken en geuren dankzij een systematische proefmethode. Je ontdekt en verrijkt al doende je eigen voorkeur en met open blik leer je andere stijlen appreciëren. De belangrijkste druivenrassen en wijnlanden komen in een 40-tal wijnen aan bod.

De cursus bestaat uit vijf lessen van drie uur en maakt gebruik van het handboek 'Wijnen en gedistilleerd: de waarheid achter het etiket' uitgegeven door WSET(Wine & Spirit Education Trust).

Flessengeluk Basiscursus is bedoeld voor iedereen die geboeid is door wijn en er op een toegankelijke manier graag meer over wil weten.

Hoe wordt wijn gemaakt? Welke geur herken ik in deze wijn? Waarom smaakt een chardonnay uit Frankrijk anders dan een chardonnay uit Australië? Waarom past die ene wijn beter bij een bepaald gerecht?

Flessengeluk Basiscursus is bedoeld voor beginners. Er gelden geen toelatingseisen.

Opeenvolgende lessen

 1. Proeftechniek, Algemene Introductie, Wijnbouw en Vinificatie
 2. Belangrijkste blauwe druivenrassen in Frankrijk en de rest van de Wereld
 3. Belangrijkste witte druivenrassen in Frankrijk en de rest van de Wereld
 4. Spanje, Italië en Portugal
 5. Zoete en Mousserende Wijnen, Gedistilleerd en Versterkte Wijnen

Kostprijs: 290 euro (incl. BTW), cursusmateriaal en wijnen inbegrepen. Het WSET examen is niet inbegrepen en is ook niet verplicht.

Voor wijnprofessionals (horeca of wijnhandel) is er mogelijkheid om een gelijkaardige cursus via KMO-portefeuille te betalen. Deelname aan het WSET examen is in dat geval verplicht. Gelieve hiervoor contact op te nemen met Winewise.

Flessengeluk-test
Alle deelnemers kunnen de interne test van Flessengeluk afleggen. Het is een goede graadmeter voor de opgedane kennis. Na het volgen van de Flessengeluk Basiscursus kan je je kennis extra bijpunten in de Flessengeluk Workshops Gevorderd.


Officiële WSET-examen (met internationaal certificaat)

Dit examen is optioneel. Het bestaat uit 50 multiple choice vragen (duur 60 min) en wordt afgenomen door WineWise. Bij een positief resultaat ontvangt u het internationaal erkende Intermediate Certificate van WSET (Wine & Spirit Education Trust). Dit is nodig om naar het volgende niveau van het WSET-systeem door te stromen (WineWise WSET Advanced). Deze cursus wordt i.s.m. WineWise ook intern bij Flessengeluk georganiseerd. Contacteer ons voor meer informatie.

Flessengeluk ANTWERPEN (Sudermanstraat 6a, Antwerpen)

najaar 2018 (wekelijks)

 • do 6/13/20/27 sept + 4 okt, 19h30-22h30
 • di 9/16/23 okt + 6/13 nov, 19h30-22h30   VOLZET
 • woe 21/28 nov + 5/12/19 dec, 19h30-22h30   VOLZET
voorjaar 2019 (wekelijks)

Cursussen gaan door onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen. Contacteer ons voor een cursus op maat.

De Flessengeluk Workshops Gevorderd gaan dieper in op diverse aspecten rond wijn. Om in te schrijven heb je een basiskennis wijn nodig. Wie de Flessengeluk Basiscursus volgde, kan zonder problemen inschrijven. Wie een andere cursus volgde of zijn/haar kennis voldoende acht, contacteert ons best even.

Locatie: Flessengeluk Degustatieruimte - Sudermanstraat 6a - 2000 Antwerpen
Uur: 19h30.
Prijs: 50€ per sessie.
De workshops gaan door onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen.

FLESSENGELUK GEVORDERDENCURSUS WIJN

Wie geïnteresseerd is in een volledige Gevorderdencursus Wijn, kan ook terecht bij Flessengeluk. In de Flessengeluk Gevorderdencursus Wijn gaan we dieper in op terroirs, de wijngaard, het vinificatieproces en de persoon achter de wijn. De belangrijkste wijnen en wijngebieden van de wereld komen uitgebreid aan bod. Je krijgt gastcolleges van rasechte wijnkenners en je verdiept je intensief in het systematisch proeven. Deze cursus wordt georganiseerd door WineWise.
Om deze cursus te volgen, moet je de Flessengeluk Basiscursus gevolgd hebben en het officiële examen hebben afgelegd. De Flessengeluk Gevorderdencursus Wijn is inclusief (Engelstalig) examen dat bij positief resultaat leidt tot een internationaal erkend certificaat.


Contacteer ons voor meer informatie

 • WAT
 • WIE
 • OPBOUW
 • PRIJS
 • EXAMEN
 • DATA & INSCHRIJVEN

Flessengeluk WIJNMAKEN-BETER BEGRIJPEN geeft antwoord op volgende vragen: Wat zijn de parameters die de stijl van de wijn bepalen? Van aanplant, snoeiwijze, bladbeheersing en oogst. Wat is de impact van de gist, macereren, temperatuur? Wat is de invloed van sulfiet? Hoe kan je dat zelf meten? Hoe worden negatieve aroma’s gecamoufleerd of ongedaan gemaakt? Waardoor ontstaan fouten in wijn? Door het wijn maken beter te begrijpen, kan je wijn beter beoordelen en inschatten. We gaan dieper in op enkele processen tijdens het wijnmaken die een duidelijke impact hebben op de smaak van de wijn. We proeven wijnen die de theorie op een duidelijke (aangename) manier ondersteunen. Proef de wijnmaker in de wijn!


Flessengeluk WIJNMAKEN-BETER BEGRIJPEN is bedoeld voor iedereen die beter wil leren begrijpen wat wijn maken precies inhoudt. Van aanleg van de wijngaard tot vergisten van het sap, van stabiliseren van de wijn tot bottelen, alle aspecten komen aan bod. Deze cursus is bedoeld voor wijnliefhebbers die een ruime ervaring hebben met wijn: sommeliers, wijnhandelaars en studenten met een brede basiskennis wijn die de technische achtergronden beter willen begrijpen. Voor zij die dat wensen, is er de mogelijkheid om in de wijngaard van Flessengeluk de nodige ervaring op te doen. Ook het wijnmaken zelf, vanaf de pluk tot het bottelen kan tijdens de verschillende stappen actief bijgewoond worden.

Heb je de Flessengeluk Basiscursus gevolgd, dan kan je zeker inschrijven.
Heb je ergens anders je wijnkennis opgedaan? Contacteer ons dan even.


Flessengeluk WIJNMAKEN-BETER BEGRIJPEN

 1. Basiskennis over de wijngaard: van aanplant tot bladbeheersing
 2. Wijnmaken: hoe doe je dat? Van druif tot wijn
 3. Wijnmaakproces witte en mousserende wijn
 4. Wijnmaakproces rode en zoete wijn
 5. Klaren en stabiliseren, filteren en bottelen, verouderingsproces

Kostprijs: 280 euro (incl. BTW), cursusmateriaal en wijnen inbegrepen.


Flessengeluk-test
Alle deelnemers kunnen de interne test van Flessengeluk afleggen. Het is een goede graadmeter voor de opgedane kennis.


Flessengeluk ANTWERPEN (Sudermanstraat 6a, Antwerpen)

Contacteer ons voor meer informatie

Cursussen gaan door onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen. Contacteer ons voor een cursus op maat.

 • WAT
 • DATA & INSCHRIJVEN

De Flessengeluk Initiatie Wijn bundelt enkele belangrijke basisprincipes van wijn in een boeiende en proefondervindelijke sessie.

Het hoe-wat-waar-en waarom van het wijnmaken, het wijnproeven en de verschillende wijnstijlen krijg je met veel passie aangereikt.

Leer hoe je wijn proeft in al zijn facetten en krijg een mooi beeld van enkele essentiële factoren die de smaak van wijn bepalen.

Deze sessie wordt begeleid met gepaste hapjes.

 

De Flessengeluk Initiatie Wijn wordt begeleid door gepaste hapjes en kost 65€.

DATA 2014

Enkel op maat.

Locatie: Flessengeluk Degustatieruimte - Sudermanstraat 6a - 2000 Antwerpen

 

Stuur een mailtje naar inschrijven@flessengeluk.be. Je kan ons ook telefonisch bereiken op 0497 38 75 43.