• WAT
 • WIE
 • OPBOUW
 • PRIJS
 • EXAMEN
 • DATA & INSCHRIJVEN


Flessengeluk BASISCURSUS is een ijzersterke, intensieve en onafhankelijke wijncursus. De basis van wijn, wijnmaken en wijnproeven leer je op een toegankelijke manier kennen. Geen pure theorie, elke sessie is boeiend en afwisselend opgebouwd met de nodige sappige verhalen.

Je krijgt meer vat op de fascinerende wereld van smaken en geuren dankzij een systematische proefmethode. Je ontdekt en verrijkt al doende je eigen voorkeur en met open blik leer je andere stijlen appreciëren. De belangrijkste druivenrassen en wijnlanden komen in een 40-tal wijnen aan bod.

De cursus bestaat uit vijf lessen van drie uur en maakt gebruik van het handboek 'Wijnen en gedistilleerd: de waarheid achter het etiket' uitgegeven door WSET(Wine & Spirit Education Trust).

Flessengeluk Basiscursus is bedoeld voor iedereen die geboeid is door wijn en er op een toegankelijke manier graag meer over wil weten.

Hoe wordt wijn gemaakt? Welke geur herken ik in deze wijn? Waarom smaakt een chardonnay uit Frankrijk anders dan een chardonnay uit Australië? Waarom past die ene wijn beter bij een bepaald gerecht?

Flessengeluk Basiscursus is bedoeld voor beginners. Er gelden geen toelatingseisen.


Opeenvolgende lessen
 1. Proeftechniek, Algemene Introductie, Wijnbouw en Vinificatie
 2. Belangrijkste blauwe druivenrassen in Frankrijk en de rest van de Wereld
 3. Belangrijkste witte druivenrassen in Frankrijk en de rest van de Wereld
 4. Spanje, Italië en Portugal
 5. Zoete en Mousserende Wijnen, Gedistilleerd en Versterkte Wijnen

Kostprijs: 290 euro (incl. BTW), cursusmateriaal en wijnen inbegrepen. Het WSET examen is niet inbegrepen en is ook niet verplicht.

Flessengeluk-test
Alle deelnemers kunnen de interne test van Flessengeluk afleggen. Het is een goede graadmeter voor de opgedane kennis. Na het volgen van de Flessengeluk Basiscursus kan je je kennis extra bijpunten in de Flessengeluk Wijncursus Gevorderd of de cursus Wijnbouwer-Wijnmaker.


Officiële WSET-examen (met internationaal certificaat)

Dit examen is optioneel. Het bestaat uit 50 multiple choice vragen (duur 60 min) en wordt afgenomen door WineWise. Bij een positief resultaat ontvangt u het internationaal erkende Intermediate Certificate van WSET (Wine & Spirit Education Trust). Dit is nodig om naar het volgende niveau van het WSET-systeem door te stromen (WineWise WSET Advanced). Deze cursus wordt i.s.m. WineWise ook intern bij Flessengeluk georganiseerd. Contacteer ons voor meer informatie.

Flessengeluk ANTWERPEN (Sudermanstraat 6a, Antwerpen)

najaar 2019 (wekelijks)

Cursussen gaan door onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen. Contacteer ons voor een cursus op maat.

 • WAT
 • WIE
 • OPBOUW
 • PRIJS
 • EXAMEN
 • DATA & INSCHRIJVEN

In de wijncursus GEVORDERD van Flessengeluk gaan we weg van de klassieke indeling en leggen de focus op de natuurlijke en menselijke factoren die de stijl en het karakter van een wijn vormgeven. Met deze insteek gaan we de wijnwereld rond en krijg je echt een uniek overzicht zonder de klassieke appellaties uit het oog te verliezen.

De aanwezigheid van rivieren, gebergtes, oceanen of wind speelt een cruciale rol in de stijl en het karakter van een wijn. Maar hoe werkt dat net? En welke impact heeft de wijnmaker vervolgens? Standaard productieprocessen en interventies, we leren de verschillende stappen van het wijnmaken beter kennen. Na het begrijpen van het globale plaatje komen we tot een aantal kenmerkende wijnstijlen. Proefgewijs gaan we op die manier dieper in op de belangrijke wijnregio’s, wereldwijd.

Elke sessie proeven we een achttal wijnen die de theorie ondersteunen (in totaal 48 wijnen) en gaan we een stap verder in het objectief analyseren van een wijn: het juist inschatten van zuren, tannines, aroma’s, alcoholgehalte, body en het afleiden hieruit van de kwaliteit en de prijsklasse. Je leert begrijpen waarom sommige wijnen beter zijn dan andere.

Verder staan we uitgebreid stil bij combinaties in gastronomie. Bepaalde wijnen smaken tenslotte beter bij bepaalde gerechten en omgekeerd. We leren waarom.

Wie na de wijncursus basis getriggerd is om zijn wijnkennis en tasting skills verder te ontwikkelen, zit in de wijncursus gevorderd helemaal op z’n plek.

Wat is de impact van een wijnmaker op de stijl van een wijn? Wat is de impact van de klimatologische omstandigheden van een bepaalde regio op het karakter van een wijn? Welke wijn past best bij bepaalde gerechten? Welke aromaverschillen proef je net in een volle of lichte witte wijn? Hoe krachtig of rijp zijn de tannines in een rode wijn? Je leert nog analytischer en objectiever proeven.

Wie de wijncursus basis van Flessengeluk volgde, kan zonder problemen inschrijven in de wijncursus gevorderd. Je hoeft het officiële WSET2 examen via WineWise niet afgelegd te hebben. Heb je ergens anders je wijnkennis verworven en wil je graag meedoen, contacteer ons dan even.


Opeenvolgende lessen
 1. Menselijke factoren die invloed hebben op de stijl en karakter van wijn
 2. Natuurlijke factoren die invloed hebben op de stijl en het karakter van wijn
 3. Foodpairing: principes en toepassingen
 4. Witte wijnen (3 stijlen: licht, vol en zoet)
 5. Rode wijnen (3 stijlen: licht, soepel en krachtig)
 6. Mousserende en rosé wijnen

We proeven gemiddeld 8 wijnen per avond.

Kostprijs: 440 euro (incl. BTW), cursusmateriaal en wijnen inbegrepen.

Flessengeluk-test
Alle deelnemers kunnen de interne test van Flessengeluk afleggen. Het is een goede graadmeter voor de opgedane kennis.

Voorjaar 2019
 • Ma 11/18/25 mrt + 1/29 apr + 6 mei, 19h30-22h30   inschrijven
 • WAT
 • WIE
 • OPBOUW
 • PRIJS
 • EXAMEN
 • DATA & INSCHRIJVEN


De cursus WIJNBOUWER-WIJNMAKER van Flessengeluk stoomt je klaar om zelf aan de slag te gaan als wijnbouwer en/of wijnmaker en om inzicht te verwerven in het volledige proces.

Van aanleg van de wijngaard tot vergisten van het sap, van stabiliseren van de wijn tot bottelen, alle aspecten komen aan bod. Je maakt contact met de natuur door de seizoenen te voelen en de impact ervan te begrijpen op de ranken in de wijngaard. In de kelder leer je het volledige wijnmaakproces. Na het volgen van deze opleiding zal je in staat zijn om een eigen wijngaard aan te planten, te snoeien en te onderhouden en het fruit te verwerken tot mooie wijn.

Het intensieve programma biedt een mooie wisselwerking tussen theorie en praktijk en bundelt zich op 1 volledige zaterdag per maand. In totaal zijn er 7 volledige lesdagen (2 sessies per dag).

De sessies vinden plaats in de nieuwe degustatieruimte en de wijngaard van Vigna. Vigna staat voor 8ha wijngaard, mooi verscholen in de bossen van Wijnegem.

De cursus is bedoeld voor iedereen die gefascineerd is door wijnbouw en vinificatie.

Droom je van een eigen wijngaard, klein of groot? Kriebelt het in je vingers na het bezoeken van wijngaarden op reis en wil je zelf aan de slag? Wil je meer inzicht verwerven in hoe je wijnranken onderhoudt en hoe je effectief wijn maakt? Dan is deze cursus op je lijf geschreven.

Deze cursus is bedoeld voor beginners, er zijn geen toelatingseisen.

Er komt heel wat praktijk aan de pas zowel in de wijngaard als in de wijnkelder: we steken de handen uit de mouwen!


Flessengeluk WIJNBOUWER-WIJNMAKER

 1. Theorie: Fermentatie algemeen, wit, rood en rosé
  Praktijk: Wandeling doorheen de wijngaard (kennismaking materiaal)
 2. Theorie: Aanplant van de wijngaard, opkweken van een wijnrank
  Praktijk: Bezoek aan de kelder (kennismaking materiaal)
 3. Theorie: Verschillende variëteiten met hun eigenschappen
  Praktijk: Snoei
 4. Theorie: Gistsoorten, malolactische omzetting
  Theorie: Mogelijke vinificatiefouten: ontstaan, voorkomen en oplossen
 5. Theorie: Bodem en onderstammen
  Praktijk: Aanplant van de wijngaard (wijnranken, palen, ankers, draad, ...)
 6. Theorie: Ziektes en plagen, herkennen, voorkomen en genezen
  Praktijk: Sproeien
 7. Theorie: Rijpen, klaren en filteren
  Praktijk: Canopy management: scheuten uitdunnen, groene oogst, ontbladeren

Kostprijs: 700 euro (= 50 euro per sessie (2 sessies per dag), incl. BTW). Koffie, broodjeslunch en wijn zijn inbegrepen.

Flessengeluk-test

Er is geen officieel examen voorzien, maar wel een testmoment als graadmeter voor de opgedane kennis.

Flessengeluk @VIGNA (Wijnegem)

2018-2019 (1 zaterdag per maand)

 • Za 15 dec (2018) + 19 jan + 16 feb + 23 mrt + 6 apr + 18 mei + 15 jun (2019), 9-18h   inschrijven


Cursussen gaan door onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen. Contacteer ons voor een cursus op maat.